W dzisiejszych czasach na każdej ulicy zobaczymy pizzerię. Pizzerie są we wszystkich, małych i dużych miejscowościach, więcej jest włoskich restauracji, niż takich z polskimi daniami. Jednak czy w każdej znajduje się dobra pizza? Czy znalezienie perfekcyjnej pizzy jest proste? Co takiego powoduje, że pizza jest uznawana za dobrą?

Najważniejsze jest ciasto na pizzę

Z pewnością każdy jest świadom tego, że wyodrębniamy dwa typy ciast na pizzę – cienkie i grube. Ciasto cienkie jest typowe dla tradycyjnych włoskich pizz. Spód gruby nasuwa skojarzenie tłustych amerykańskich pizz. Obydwa mają swój urok i swoich zwolenników. Isnieje jedno ciasto do pizzy, którego nikt nie chce kosztować, to takie o konsystencji ciągnącej się podeszwy buta. Tego ciasta nie chcecie zjeść w żadnej pizzeri.

Sos pomidorowy na pizzy też jest ważny

Sos pomidorowy to też jest niesamowicie ważny komponent pizzy. Z pewnością mogliście kupić danie, które nie miało go prawie wcale, tak, że nie dało się tego spożywać, ponieważ było po prostu niesmaczne. Idealnie jakby sos został zrobiony własnoręcznie w pizzeri. Powinien być gęsty, tak aby nie spływał z ciasta. Wiedzcie, że tradycyjne włoskie sosy mają bardzo dużo ziół takich jak bazylia i oregano, mają też w sobie czosnek i oliwę z oliwek. Nie można dodać go niewiele, ponieważ wtedy danie będzie zbyt suche, ale nie warto też dodawać go zbyt wiele, żeby ciasto nie opadło.

Wszystko o dodatkach do pizzy

Ile osób, tyle preferowanych kombinacji pizzy. W pizzeriach, takich jak np. Coffee Time  – pizzeria Kościerzyna, często znajdziemy bardzo dużo przeróżnych propozycji tej potrawy. Można wrzucić na nią wszystko na co mamy ochotę, zaczynając od tradycyjnej pizzy z szynką i pieczarkami, aż po bardzo mięsne, podwójnym serem i chipsami. W końcu pizza musi nam pasować, a nie być tradycyjna włoska. 
Coraz częściej pizzerie stawiają na oryginalne i dobre jakościowo składniki. Kiedyś pizza z rukolą była ewenementem, teraz znajdziesz ją nawet w niedużych miastach, takich jak Kościerzyna.
Jest jeszcze jeden składnik, który wzbudza ogromne kontrowersje, a jest to oczywiście sos na pizzę. Jesteśmy przyzwyczajeni do zajadania się pizzą z sosem czosnkowym i ketchupem. I nie ma powodu do wstydu. Nie dziwmy się też, że włoskie pizzerie podadzą nam do tego dania oliwę z oliwek. Przecież pizza pizzy nie równa, a Polak nigdy nie będzie Włochem, choćby wszystkie lokale będą sprzedawały spaghetti i pizze. 
Reasumując, nie istnieje pizza perfekcyjna. Jeden powie, że według niego będzie to oryginalna pizza włoska na cienkim cieście, sosem pomidorowym i rukolą, do tego skropiona oliwą z oliwek, a dla innej osoby będzie to grube ciasto z tuńczykiem, ananasem i sosem czosnkowym. Istotne jest znalezienie pizzeri, która sprosta naszym wyobrażeniom, a taka na pewno znajduje się w Kościerzynie.